Οι κάμπιες των πεύκων έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, στην εξοχή αλλά και στην πόλη, σε πάρκα και δρόμους όπου υπάρχουν πεύκα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως οι κάμπιες αντιδρούν στο φόβο όταν νιώθουν απειλή και εκτοξεύουν τοξικά τριχίδια που μπορεί να προκαλέσουν ήπια ή πιο έντονη αλλεργική αντίδραση.
Η άμυνα της κάμπιας
Πρόκειται στην ουσία για τον αμυντικό μηχανισμό της κάμπιας απέναντι στο βασικό εχθρό της, τα πουλιά. Όταν οι κάμπιες νιώσουν πως απειλούνται, όταν κάποιος τις αγγίξει ή τις πλησιάσει, εκτοξεύουν στον αέρα τριχίδια τα οποία περιέχουν την τοξίνη που προκαλεί δερματική αντίδραση. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τριχίδια που εκτοξεύουν οι κάμπιες που ευθύνονται για τις αλλεργίες αλλά και τα τριχίδια που αφήνουν πίσω τους στα σημεία από τα οποία έχουν περάσει, π.χ. από τον κορμό ενός πεύκου. Επιπλέον, τα τριχίδια είναι αερομεταφερόμενα και τόσο μικροσκοπικά που μπορούν να διαπεράσουν τα ρούχα, προκαλώντας αντίδραση στο δέρμα.
Τι να κάνετε αν παρουσιάσετε αλλεργία από τις κάμπιες
Το εξάνθημα συνήθως παρουσιάζεται στα άκρα, στο λαιμό και στον κορμό και ανάλογα με τη βαρύτητά του μπορεί να είναι μικρά “σπυράκια” που προκαλούν φαγούρα ή πιο εκτεταμένο εξάνθημα (κνίδωση).
Εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάμπιες αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα χέρια και πλυθείτε με άφθονο νερό.
Ελέγξτε το σημείο που ήρθε σε επαφή με τις κάμπιες με μεγεθυντικό φακό και απομακρύνετε με τσιμπιδάκι τα τριχίδια εάν είναι ορατά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε κολλητική ταινία για να τα αφαιρέσετε.
Εάν τα συμπτώματα είναι περιορισμένος ερεθισμός και φαγούρα ανακουφίστε τα με μια αντιισταμινική αλοιφή ή κορτιζονούχα αν η ενόχληση είναι πιο έντονη.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να παρουσιαστεί ως ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή δυσκολία στην αναπνοή, κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πηγή: https://bit.ly/3pY7Rhx