Πολλοί γονείς έχουν τρομοκρατηθεί με τα τραπ τραγούδια που ακούνε τα παιδιά τους. Από την άλλη, η τραπ λειτουργεί σαν μαγνήτης για τους νεαρούς, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, μοιάζει αδύνατο να βρεις πιτσιρικά που να μην ακούει τέτοια τραγούδια.
Τι είναι η τραπ και ποιοι οι περιβόητοι τράπερ; Για τους απληροφόρητους, διευκρινίζουμε ότι trap ονομάζεται είδος της χιπ χοπ μουσικής όπου εξυμνείται ένας τρόπος ζωής με γούνες, πανάκριβα αυτοκίνητα, άφθονο χρήμα, ξεσαλώματα, κοπελιές ως σεξουαλικά αντικείμενα, κότερα, ελικόπτερα, ουσίες και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με «βέρια». Διευκρινίζουμε ακόμη ότι με τη λέξη «βέρια» δεν εννοείται η πόλη της Βέροιας, αλλά τα πάσης φύσεως παράνομα νταραβέρια, σύμφωνα με το γλωσσάρι των τράπερς.
Στο You Tube γίνεται χαμός με τα video clips των Ελλήνων τράπερ, οι οποίοι ισχυρίζονται πως πλούτισαν με την τραπ, και επιδεικνύουν αυτάρεσκα το «κασέρι» (το χρήμα, στο λεξιλόγιό τους), όπως και τις χρυσές αλυσίδες και τα ρολόγια τους με διαμάντια.
Από τους γνωστότερους Έλληνες τράπερ είναι ο SNIK και o Mad Clip. Ο Mad Clip, μάλιστα, σε βίντεο παραδίδει και μαθήματα τραπ, διδάσκοντας -μεταξύ σοβαρού και αστείου- την τέχνη, μέσω αυτής της μουσικής, της γρήγορης απόκτησης πλούτου. Ο εν λόγω τράπερ έγινε δημοφιλής ραπάροντας στίχους όπως «Θέλω κότερα, ελικόπτερα, θέλω οικόπεδα, γούστα ακριβά έχω…» και άλλους παρόμοιους ως προς το γούστο και τη νοοτροπία.
Όλα αυτά τα βίντεο έχουν εκατομμύρια views, προκαλώντας την εντύπωση ότι το τραπ είναι το εμπορικότερο είδος νεανικής μουσικής και οι τράπερ πνιγμένοι στο χρήμα.
Πόσο αλήθεια έχουν όλα αυτά; Τα περισσότερα ανήκουν στη σφαίρα του μύθου.
Στην πραγματικότητα, οι τράπερ έχουν στήσει ένα προκάτ σκηνικό, φερμένο από το εξωτερικό, με τολμηρό λεξιλόγιο, για να εντυπωσιάζουν πιτσιρικάδες. Ούτε οι αλυσίδες τους είναι χρυσές, ούτε τα ρολόγια τους έχουν διαμάντια. Τα ακριβά αυτοκίνητα που επιδεικνύουν στα video clips είναι συνήθως ενοικιαζόμενα ή δανειζόμενα για το γύρισμα. Οι πολλές και ημίγυμνες κοπελιές που εμφανίζονται στα βίντεο σαν πρόθυμα αντικείμενα πόθου είναι μοντέλες που χάριν δημοσιότητας, αφιλοκερδώς, ή για κάποια μικρή αμοιβή, συμμετέχουν.
Όμως, στον ανυποψίαστο, γεννιέται το ερώτημα: Πού βρίσκουν τόσα ευρώ που στα βίντεο φαίνονται να σκορπούν σαν μαρουλόφυλλα οι τράπερ;
Μήπως έχουν πλουτίσει από τα «βέρια», όπως οι ίδιοι φωνάζουν; Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια, αλλά η απλή λογική λέει ότι κανείς που ασχολείται με «βέρια» δεν το φωνάζει, ή, αν το φώναζε και ασχολούνταν πραγματικά, θα τον είχαν δεμένο. Συνεπώς και τα «μαρουλόφυλλα» ψεύτικα είναι.
Πάντως, τα εκατομμύρια views που λαμβάνουν τα τραγούδια τους στο youtube είναι πραγματικά. Όμως αυτό δεν είναι μια σίγουρη απόδειξη της καλλιτεχνικής τους αξίας. Πολλοί νεαροί μπαίνουν να δουν, όχι τόσο γιατί τους αρέσει το τραγούδι, όσο για να χαζέψουν τα τεκταινόμενα (όπως θα έβλεπαν μια ταινία με γκάνγκστερ) ή ακόμα και να γελάσουν.
Από καλλιτεχνικής άποψης, δεν λέμε ότι οι τράπερ δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον. Στο έργο τους υπάρχουν στοιχεία άξια λόγου. Αναμφίβολα, ραπάρουν καλά, ο ήχος που βγάζουν έχει ενέργεια, ενίοτε χαμογελάς και σίγουρα δεν παίρνεις το μαξιλάρι.
Υπάρχει όμως μια λούμπα.
Ο κίνδυνος για τους μουσικούς τράπερ είναι, έστω και αν υποκρίνονται, να καταλήξουν πραγματικά σε αυτό το lifestyle. Άλλωστε, trap σημαίνει παγίδα.
Ο κίνδυνος υπάρχει αναμφίβολα και για κάποιον πιτσιρικά που, αναζητώντας ταυτότητα, θα πάρει κατά γράμμα τους στίχους.
Κατά τη γνώμη μας, και το τραπ, όπως και παλαιότερα τραγούδια της ροκ (όσα σχετίζονταν με την drug culture), δεν είναι επικίνδυνα, με την προϋπόθεση πως υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση από την οικογένεια (ίσως θα έπρεπε και από τα σχολεία). Μιλάμε για ενημέρωση και όχι για αυστηρό έλεγχο.
Οι γονείς θα κάνουν λάθος αν επιχειρήσουν να απαγορεύσουν στα παιδιά τους να ακούνε τραπ μουσική. Θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο. Το καλύτερο είναι να ακούν και οι ίδιοι trap, μαζί με τα παιδιά τους, σχολιάζοντας όμως τα μηνύματα που μεταφέρουν αυτά τα τραγούδια. Τα πάντα είναι θέμα παιδείας.
Πηγή: https://bit.ly/2Z7EMFh