Κ.Πρόεδρε,
Κ.Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
Είναι ευρέως γνωστό σε όσους ασχολούνται στοιχειωδώς με το ζήτημα που συζητάμε σήμερα, (χωρίς να χρειάζεται κάποιος να έχει επαφή με την μαρξιστική πολιτική οικονομία και γενικότερα την μαρξιστική αντίληψη για την καπιταλιστική οικονομία και τους νόμους που την διέπουν) ότι οι προϋπολογισμοί σε Δήμους και Περιφέρειες, όπως εξάλλου και ο κρατικός προϋπολογισμός, υποτάσσονται στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις προτεραιότητες που θέτει η αστική τάξη, τόσο γενικά όσο και κατά περιοχή.
Εξάλλου, οι προϋπολογισμοί των Δήμων ευθυγραμμίζονται αυστηρά – με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτισή τους – με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού κορσέ. Οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για την ΤΔ και το πλαίσιο που θα κινηθούν οι προϋπολογισμοί των φορέων της είναι προσδιορισμένα μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022.
Και φυσικά, η διαδικασία αυτή της ευθυγράμμισης στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο παρακολουθούν το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο. Μια διαδικασία που συνοδεύεται από ένα ευρύτατο κατασταλτικό πλαίσιο συμμόρφωσης που αφορά όργανα και εργαζομένους για την περίπτωση υπέρβασης των καταγραμμένων πιστώσεων. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων πειθάρχησης με την δημοσιονομική πολιτική και την αστική στρατηγική την οποία οφείλει θεσμικά να ακολουθεί η Τοπική Διοίκηση.
Επομένως, με απλά λόγια μπορεί κάποιος να πει, ότι οι δήμοι, ανάμεσα σε αυτούς και ο δήμος μας, βρίσκονται κάτω από τη γενικότερη ομπρέλα της οικονομικής πολιτικής του κράτους. Και φυσικά δεν μπορεί ο δήμος από μόνος του να λύσει τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Μπορεί όμως να δώσει ανάσες και να κοντράρει αυτή την αντιλαϊκή, όπως τη λέμε εμείς, πολιτική. Κάτι που φυσικά προϋποθέτει την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να το πράξει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση της Δημοτικής Αρχής Πάτρας. Ένα μικρό παράδειγμα, από τα εκατοντάδες των τελευταίων ετών : Σε αντιδιαστολή με την διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου, που αρνείται πεισματικά να ελαφρύνει τα τεράστια βάρη των Επαγγελματιών, ιδιαίτερα των μικρών ΕΒΕ, καταψηφίζοντας όλα τα αιτήματα, όλη την χρονιά για μείωση ή απαλλαγή για ένα ορισμένο χρονικά διάστημα των δημοτικών τελών κλπ και επιπλέον φορτώνοντάς τους και το ειδικό τέλος (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό), η Δημοτική Αρχή της Πάτρας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλους τους επαγγελματίες της πόλης που τα καταστήματά τους έμειναν κλειστά, κατά το 1ο lockdown, για όλο το διάστημα που παρέμειναν κλειστά.
Προσπερνάμε το παράδειγμα και επανερχόμαστε στην ουσία και του φετινού προϋπολογισμού :
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) είναι καθηλωμένοι, η κρατική χρηματοδότηση δηλαδή για τα λειτουργικά. Πέρσι ήταν 5.892.000 ενώ φέτος είναι 5.900.000. Δηλαδή 8.000 ευρώ παραπάνω. Ούτε τη μισθοδοσία δεν καλύπτει αυτή η κρατική χρηματοδότηση (8,5 εκατομμύρια ευρώ). Να θυμηθούμε το αντίστοιχο ποσό, το 2010; 11 χρόνια πριν; 13.050.000 ευρώ.
Οι ΚΑΠ για τα σχολεία, 388.000 ευρώ φέτος από 412.000 ευρώ το 2020.. Ενώ φυσικά, αν ρίξουμε μια ματιά στο μακρινό 2010, θα δούμε ότι αυτοί ήταν 700.000 ευρώ!
Και φυσικά το 2010 δεν είχαμε πανδημία..
Η κρατική χρηματοδότηση λοιπόν φτάνει περίπου τα 6.788.000 ευρώ, αυξημένη κατά 500.000 ευρώ, λόγω των χρημάτων για την πληρωμή των εργαζομένων 8μηνιτων μέσω ΟΑΕΔ, που πέρσι δεν προϋπολογίζονταν. Τα χρήματα δε που προϋπολογίζονται, για τις συνέπειες αντιμετώπισης της πανδημίας, αναδεικνύουν με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την αδιαφορία και τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Είναι ελάχιστα χρήματα, ακόμα και αν αυξηθούν μέσα στη χρονιά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Ειδικά αν τα συγκρίνει κανείς με τον πακτωλό χρημάτων που εξασφαλίζουν η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Την ίδια στιγμή, ξέρετε πόσα προϋπολογίζει η Δημοτική Αρχή να μαζέψει από τον κόσμο; 7.119.000 ευρώ. Ποσό αυξημένο κατά 800.000 σε σχέση με την πρόβλεψη εισπραχθέντων μέχρι 31/12/2020 και κατά 500.000 σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο προϋπολογισμό. Και μάλιστα, στο ποσό αυτό της φετινής πρόβλεψης, δεν εντάσσεται και το ειδικό τέλος που θα έρθει να εκτοξεύσει τα ίδια έσοδα, πάνω από τα 8 εκατομμύρια.
Από τα οποία 8 εκατομμύρια, ένα μικρό ποσοστό πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τη συντριπτική πλειοψηφία του το πληρώνει η εργατική – λαϊκή οικογένεια και οι μικροί ΕΒΕ. Ανάμεσα σε αυτά, χιλιάδες ευρώ για να πάνε τα παιδιά των εργατικών -λαϊκών οικογενειών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χιλιάδες ευρώ για να αθληθεί (πρόσβαση σε τένις και κολυμβητήριο). Ενώ την ίδια στιγμή, είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη επιχορήγηση των αθλητικών, πολιτιστικών και εθνικοτοπικών συλλόγων.
Αυτά λοιπόν μας λένε ότι και ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου διατηρεί μια υπάρχουσα κατάσταση. Δηλαδή, αντί να υπάρξει μια ανάσα, μια βελτίωση για τα λαϊκά στρώματα με σημαντική μείωση των δημοτικών τελών που το προτείναμε και στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη, αντί να απαλλαγούν αρκετοί εκατοντάδες μικροί επαγγελματίες που είναι στην κόψη του ξυραφιού πριν την καταστροφή, ο προϋπολογισμός προβλέπει 500.000 επιπλέον φορολογία από τον κοσμάκη + το ποσό από το ειδικό τέλος.
Όλα αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, έχουν να κάνουν με μια συγκεκριμένη ταξική πολιτική που υλοποιεί και η κυβέρνηση, και η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές, τωρινή και προηγούμενες, γιατί ακριβώς υπάρχει ένα ζήτημα: Τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, στα οποία έρχονται να προστεθούν και πάλι στην “καμπούρα” του λαού, όλα τα απαραίτητα μέτρα που σχεδιάζουν και ψηφίζουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, ώστε να διασφαλιστεί σε συνθήκες πανδημίας και καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η κερδοφορία του Κεφαλαίου (βλ. για παράδειγμα Έκθεση Πισσαρίδη).
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι πιστές, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και δημοτικές αρχές και φυσικά με αυτή την τακτική δεν πρόκειται να υπάρξει ανάσα για το λαό και τα κατώτερα στρώματα. Εμείς είμαστε σε διαφορετική ρότα από όλη αυτή την εξέλιξη. Το αποδεικνύουμε και στους δήμους που είχαμε και έχουμε τη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια και αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.
Καταψηφίζουμε όπως γίνεται αντιληπτό, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου
Γρηγόρης Χαραλαμπίδης
Τάσος Οικονόμου
Μάνθος Ιμπριάλος
Πηγή: https://bit.ly/37iCoQU