Ας ξεκινήσουμε από το τέλος προς την αρχή…
«Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης (21.08 -18.09.2020) | Πλήρης παρουσίαση του ν/σ, της εκστρατείας ΕΛΛΑΔΑ χωρίς ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ & της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904/ΕΕ» ήταν ο τίτλος της προηγούμενης ανάρτησης στο blog «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή» [ΕΔΩ].
Δεν θα κάνουμε ολοκληρωμένη παρέμβαση στο ν/σ αλλά θα επισημάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904/ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη, και τη χώρα μας, να διαθέτουν «κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού». Αυτή η «υποχρέωση» των Δήμων περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης στο άρθρο 4, παράγραφος 10 με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου 2021.
Η αναφορά στο ν/σ αρ.4 παρ.10.
«Για τον σκοπό της μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης του
μέρους ΣΤ’ του παραρτήματος Ι, από την 1η Ιουλίου 2021, οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας
κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων
δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους.»
Προφανώς «οι κοινόχρηστες βρύσες και η δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού» είναι μια θετική διάταξη του ν/σ. Όμως τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία όσο και το αρ.4.10 στο ν/σ δεν εμφανίστηκαν ως «κεραυνός εν αιθρία». Ας δούμε λοιπόν τι είχαμε αναρτήσει στο blog που διαβάζετε τώρα:
- 15 Μαρτίου 2018: BBC: Plastic particles found in bottled water |Πλαστικά σωματίδια βρέθηκαν σε εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού | «Το πλαστικό βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία» [ΕΔΩ]
- 21 Μαρτίου 2018: Ο Δήμαρχος του London Refill | Οι Λονδρέζοι μπορούν να γεμίζουν τα μπουκάλια τους δωρεάν με νερό βρύσης [ΕΔΩ]
- 28 & 29 Μαρίου 2018: Επι-στροφή στη Βρύση | Διεθνές Συνέδριο [ΕΔΩ]
- 21 Απριλίου 2018: Στηρίζουμε – Υπογράφουμε petition προς τον ΥΠΕΝ κ.Γ.Σταθάκη: Να αυξηθούν οι δημόσιες βρύσες στην Ελλάδα || Increase public water fountains in Greece [ΕΔΩ] – PETITION ΕΔΩ (2180 μόνο υπογραφές σε δύο χρόνια)
- 29 Μαΐου 2018: 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται κάθε ένα λεπτό παγκοσμίως…. | Στο γραφείο μας εμείς διαθέτουμε γυάλινες κανάτες και ποτήρια για νερό… [ΕΔΩ]
- 20 Αυγούστου 2018: 3 δημόσιες βρύσες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας – καλή αρχή, καθαριότητα και συντήρηση [ΕΔΩ]
Έτσι λοιπόν η Οδηγία της Ε.Ε. το 2019 και η προσθήκη στο ν/σ το 2020 δεν ήρθε ως «κεραυνος εν αιθρία». Είχαν προηγηθεί κινήσεις πολιτών και φορέων σε όλη την Ευρώπη, ένα ελάχιστο δείγμα παρουσιάσαμε με τις ανωτέρω αναρτήσεις.
Ας ελπίσουμε οι Δήμοι να ενημερωθούν έγκαιρα, εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό, έτσι ώστε από 1η Ιουλίου 2021 να υπάρχουν δημοτικές βρύσες στις πόλεις.
1 εκατ. πλαστικά μπουκάλια κάθε λεπτό πουλιούνται σε όλο τον κόσμο… Είναι καιρός να περιοριστεί αυτή η σπατάλη και αυτή η ρύπανση.
Πηγή: https://bit.ly/3gHPhWf